Możesz godzinami wpatrywać się w popularne programy kulinarne? Obserwujesz w social media profile znanych osobistości ze świata kuchni? Wiesz, czym jest topinambur i foie gras? W takim razie pora sprawdzić swoją wiedzę w praktyce i zrobić pożytek ze swojej kuchni! Jeśli moda na gotowanie dopadła także i Ciebie, koniecznie sprawdź, jaka patelnia ułatwi Ci stawianie pierwszych kroków na kulinarnej ścieżce.
Patelnie z powłoką ceramiczną – bez przypaleń i problemów
Nauka gotowania jest zazwyczaj okupiona wieloma zmarnowanymi produktami spożywczymi i przypalonymi naczyniami. Inwestując w wysokiej jakości patelnię z powłoką non-stick, zapewniasz sobie maksymalną wygodę podczas gotowania i minimalizujesz ryzyko przypaleń.
Naczynia dobrych marek (na przykład patelnie Gerlach) pokryte są nie teflonem, który negatywnie oddziałuje na nasz organizm, a ceramiką – naturalną substancją niewydzielającą żadnych szkodliwych związków. Do smażenia na patelni ceramicznej nie potrzeba dużej ilości tłuszczu. Kilka kropel oliwy lub odrobina masła w zupełności wystarczą!
Wielkim atutem nowoczesnych patelni o nieprzywierającej strukturze jest to, że ich mycie jest dziecinnie proste. Nie musisz tracić czasu na szorowanie uporczywych zabrudzeń. Wypłukanie naczynia ciepłą wodą i przetarcie gąbką z odrobiną płynu do mycia naczyń przywrócą patelni nieskazitelną czystość.
Zanim zaczniesz gotować…
Aby patelnia służyła Ci jak najdłużej, powinieneś wyposażyć się w akcesoria (szpatułki, łopatki i łyżki) wykonane z silikonu lub miękkiego drewna. Ostre narzędzia mogą doprowadzić do uszkodzenia powłoki, która w efekcie straci swoje właściwości. Ponadto, patelnie myj ręcznie gąbkami, nigdy twardymi „druciakami”. Pamiętaj, żeby pod żadnym pozorem nie wkładać zabrudzonej patelni do zmywarki!