poniedziałek, Grudzień 17, 2018

Koncentrat barszczu czerwonego – czyli coś, co zawsze najlepiej smakuje na imprezach okolicznościowych

Ile razy, będąc na urodzinach cioci, komunii czy weselu, piłeś barszcz czerwony do pasztecików? Na pewno za każdym razem, jak tylko masz okazję być na takiej uroczystości. I nic w tym dziwnego, taki posiłek jest szybki w przygotowaniu a do tego naprawdę pyszny. Smakuje zarówno dzieciom, jak i nastolatkom czy dorosłym. Idealnie dodaje sił, podczas kolejnej godziny tańczenia na weselnym, sylwestrowym czy innym parkiecie. Można nawet rzec, że jest to idealne danie regeneracyjne, które wręcz powinno być podawane na takich imprezach około 2 w nocy. Taki barszczyk naprawdę może zdziałać cuda – zwłaszcza dla tych, którzy sobie nieco pofolgowali z alkoholem. Co więcej – barszcz czerwony jest drugim po rosole najlepszym daniem na… kaca!

Jak przygotować barszcz z koncentratu?

Przygotowanie takiego barszczyku jest banalnie proste i szybkie. Wystarczy w sklepie spożywczym kupić dobrej jakości koncentrat barszczu czerwonego i przyrządzić go wedle uznania. Może to być na bazie rosołu z kurczaka albo na bazie wywaru warzywnego. I w pierwszej, i w drugiej opcji będzie wyśmienity! Należy jednak pamiętać, aby barszczyk dobrze doprawić i nie przesadzić z ilością dodanego koncentratu (zbyt duża ilość powoduje mocno kwaśny smak). Dodany do wywaru koncentrat należy doprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, odrobiną cukru i czosnkiem. Niektórzy dodają również odrobinę chrzanu, by nadać nieco ostrości i jeszcze bardziej wyraźnego charakteru. Całość należy doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować na wolnym ogniu. W taki sposób barszczyk będzie idealnie krystaliczny, czysty a dodatkowo będzie mieć piękną, intensywnie bordową barwę. Tak przygotowana zupa nadaje się i do pasztecików, i do krokietów, i do uszek – jak w przypadku kolacji wigilijnej.

Jak przechowywać zupę przygotowaną z koncentratu barszczu czerwonego?

Taki barszczyk należy przechowywać w lodówce i podgrzewać tylko taką ilość, jaką w danej chwili się potrzebuje. Dobrze jest przelać zupę do słoika i szczelnie go zamknąć. W garnku niestety może się nie tylko szybko popsuć ale i „przejąć” zapachy lodówki – a one nie zawsze dobrze komponują się z takim barszczem. Najlepiej zatem barszcz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. To będzie gwarancją tego, że będzie można go spożywać przez kilka, kolejnych tygodni – o ile w ogóle tyle czasu w lodówce wytrzyma! Przecież jest to zupa, która idealnie pasuje do… wszystkiego i o każdej porze!

Koncentrat barszczu czerwonego kupisz na sklep.vitapol.net

Tags: ,

Related Article

No Related Article