sobota, Listopad 17, 2018

Wrażliwe i delikatne żołądki źle reagują na spożycie grzybów. Te naturalne produkty spożywcze bywają dość ciężkostrawne, choć sporo zależy tutaj od ich sposobu podania. Inaczej na organizm zadziałają podgrzybki marynowane w occie, inaczej sosy pieczarkowe, a jeszcze inaczej smażone kanie. Która z tych potraw będzie więc bezpieczna dla delikatnego brzuszka?

Dlaczego grzyby bywają ciężkostrawne?

Sprawiają dość niepozorne wrażenie, ponieważ są lekkie i zawierają niewiele kalorii. Niemalże w całości składają się z samej wody, dlatego teoretycznie nie powinny obciążać żołądka. Dlaczego więc niektórzy źle się po nich czują? Wszystko to wina chityny.

Chityna jest wielocukrem, który osadza się na ścianach komórkowych większości grzybów. Organizm ludzki nie posiada zdolności do trawienia tego składnika. W podgrzybkach marynowanych w occie czy nawet zwykłych pieczarkach można też znaleźć spore ilości białka. Układ pokarmowy ciężko radzi sobie z trawieniem tego makroskładnika.

Jaka obróbka termiczna będzie najlepsza dla grzybów?

Częstym błędem jest jedzenie zupełnie surowych grzybów. Niektórym nawet nie przyszłoby przez myśl, by zjeść nieusmażoną pieczarkę, jednak niektórzy kładą taki dodatek na kanapki bądź dodają go do sałatek. Surowe grzyby mogą natomiast zawierać substancje toksyczne. Zaburzają one pracę układu pokarmowego i mogą prowadzić do biegunek, wymiotów czy nawet chorób jelita grubego bądź niebezpiecznych zatruć.

Grzyby najlepiej po prostu gotować, robiąc to przez kilkanaście czy kilkadziesiąt minut. Tak właśnie przygotowuje się m.in. podgrzybki marynowane w occie, które jeszcze nikomu nie wyrządziły krzywdy. Smażenie grzybów może być dobrym pomysłem, jeśli tylko będzie ono przeprowadzone na patelni grillowej i to bez tłuszczu.

Kto pod żadnym pozorem nie powinien jeść grzybów?

Pewne grupy osób nie mogą jednak wcale spożywać grzybów. nie powinny tego robić kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące piersią, a także osoby starsze, których układy trawienne nie działają już najlepiej.

Podgrzybków marynowanych w occie, smażonych kani czy nawet zwykłych pieczarek nie wolno też podawać dzieciom, które nie ukończyły trzeciego roku życia. Wątroby osób najmłodszych nie są bowiem zdolne do trawienia związków znajdujących się w grzybach.

Podgrzybki marynowane w occie kupisz na sklep.vitapol.net

Tags: ,

Related Article

No Related Article